30.4.09

Siri Saiko Tokya Sampai Balik 26 - Alissara @ Puchong

Macam biasa for our Makan Sedap, we try new places to find good food. Obviously, here in Malaysia, we have that in abundance.

Destinasi tempat erbaru ni memang di tengah2 perut Puchong. I dont know how to describe the road to this place. But I'm sure you can find it in the net.

After going through some kampung area, we eventually sampai juga ke tempat makan ini. Nama tempat makan ni mula singgah kat telinga aku ketika di sebut2 Yew-U.

Aku trust taste Yew-U.

Ni Ayam Chad Krao Pao or something like that. Aku takleh nak pronounce nama masakan ayam ni. Tapi it is translated as Ayam Masak Daun Selasih.

Rasanya sedap. Tidak terlalu pedas tetapi lebih kearah manis dengan sos likat yang harum. Bau dari daun selasih turut menaikkan lagi aroma dan rasa masakan ini. Ayam yang dicincang ini juga lembut dan sesuai untuk dimakankan bersama nasi.

Ini pula makanan yang jarang didapati di kebanyakan kedai di Kuala Lumpur. Ini adalah lidah goreng.

"Ehhh!! tak reti aku makan lidah goreng" kata Kept ketika aku cadangkan untuk order makanan ini.

By the time sampai, dia dah reti dah. Quick learner. Aku tengok dia sebat macam hari2 makan lidah.

Ni recomendation dari Yew-U. Dia kata Ikan Stim Limau kat sini is the bomb. Memang it is.

Kuahnya bila dimasukkan kedalam mulut, dan ia lalu di segenap deria rasa di atas lidah, maka akan terbakar lah deria pedas, akan timbul rasa masam dan juga cukup manis dan masinnya. Kuah ikan ni dihirup semua orang.

Sangat sedap.

Ni Tomyam yang berkuah putih. Nama dia Tom gak..tapi aku tak ingat Tom ape.

Tapi tak kisah la. Sebab antara banyak2 Tom yam yang aku pernah makan, aku agak suka variasi yang bersantan nih.

Cuma mungkin tak best kalau nak hirup macam tom yam biasa tu aa.

Dalamnya ade berbagai seafood. Ada ketam, udang, sotong dan ikan.

Sebagai pengamal gaya makan sihat. Kami turut order Sayur-sayuran. Sesuai dengan nama pengamal "gaya" makan sihat, atas sayur2 tu ada sambal udang.

Sambal dia sedap. Pedas.

Sayurnye pula dicelur sekejap dan masih segar. Ada Kangkung, dan Kacang Botol.

Ini pula Sotong Goreng Berempah spesial. Nama panjang gila. Tapi bila diletak atas meja, riwayat dia tak sepanjang nama.

Aku nak amik gambar pun ada garpu liar dah takleh tahan.

Yang ni kitorang terpaksa order dua. Sedap sangat.

*******
So, for 7 adults and 1 baby, the damage was RM120.00

Murah kan?

So, tunggu ape lagi?pergi sekarang sebelum semua orang dah start makan kat sini.
blog buih

6 comments:

  1. peah, ur pictures memang mengiurkan laa.. its sooo lawaaaa and nampak sedap!

    ReplyDelete
  2. pergh,terliur tgk lauk2 tu.

    ReplyDelete
  3. bila nak siput sedut ni?

    ReplyDelete
  4. bro,tmpat ni kat mana..puchong tu besar bro..hehe

    ReplyDelete
  5. arif: ko datang dari arah mana? kalau dari subang, ko u-turn kat plaza tol..pastu masuk kiri kat umah2 stinggan..pastu jalan terus je..sampai kat kawasan flat2..pastu kau nampak area kedai2 belah kiri.

    Kat situ la.

    ReplyDelete